
 

 

 
 

 

 FREEDOM OF INFORMATION REQUEST 
 

Request Number: F-2011-03089 
 
Keyword: Complaints/Discipline 
 
Subject: Breaches Committed by Officers 
 
Request and Answer: 
 
I refer to your request for further information in relation to FOI request F-2011-02668 regarding 
privacy and confidentiality breaches by police officers. 
 
This is to inform you that the Police Service of Northern Ireland has now completed its search for the 
information you requested.  The decision has been taken to disclose the located information to you in 
full. 
 
Question 1 
The 2 officers who breached Article 3 of Code of Ethics in 2009 to present, what part of the DPA did 
they breach? 
      
Answer 
Neither of these officers breached the Data Protection Act. Both of these officers were disciplined for 
unauthorised use of police systems. 
 
Question 2 
Is this offence not treated as criminal by the PSNI? 
 
Answer 
The Code of Ethics represents a framework of ethical standards, setting out the principles which 
guide police officers’ conduct.  Any breaches of the principles in this Code may result in disciplinary 
action being taken. When an apparent failure to meet standards set out in the Code is considered too 
serious to be dealt with by local management, the case is referred for formal investigation by PSNI 
Professional Standards Department. The investigating officer may recommend any of the following; 
 

• Criminal Action 
• Formal Misconduct Hearing 
• Words of Advice/Training 
• No Further Action 

 
Therefore an officer will only face criminal proceedings if an internal investigation detects criminal 
behaviour.   



 

 

 
 
Question 3      
Are these breaches reported to the Information Commissioner? 
 
Answer 
The Information Commissioner would not be informed of cases where a PSNI officer has breached 
Article 3 of the PSNI Code of Ethics.  
 
By way of further information in relation to reporting data breaches, I can inform you that there is no 
current law within the UK that places an obligation on a Data Controller to report a data breach.  
However, as good practice, the PSNI will follow the advice provided within the Data Protection 
Manual of Guidance as follows :- 

10.3.2 Offence or misconduct identified by, or reported to, the Police relating to Police held 
personal data. 

This section concerns the misuse of police-held personal data by those working for or on behalf of a 
police force. 

In these circumstances, details of the allegation must be forwarded to the police force’s Professional 
Standards Department (PSD). PSD will assess the circumstances of the case and identify a 
proportionate response to the allegation. The assessment will include consideration of all relevant 
factors including: 

• The motive of the offender – was it a case of curiosity, was it for personal gain, was it for 
another person’s gain? The nature of the personal data – what quantity was involved, what it 
related to, its sensitivity, and so on; 

• The harm and/or distress, potential or otherwise, caused to the person to whom the personal 
data related and others; 

• The level of intrusion or breach of privacy suffered; previous misconduct or criminal breaches 
by the offender; whether the offender was one of many; 

• The wider public interest. 

Where necessary (for example, confirmation that an offence has occurred), PSD will seek the views 
of the data protection officer. The Information Commissioner may also be in a position to provide 
advice. In all cases the data protection officer should be regularly appraised by PSD of the progress 
of any investigation and prosecution into offences under the Act.  Having carried out the assessment, 
PSD will be in a position to determine the seriousness of the offence.  

Although it is not possible to draw up definitive criteria to assess that seriousness, the scale of an 
offence will be apparent. Those offences deemed to be low-level in nature for example, a member of 
staff browsing a record containing a minimal amount of personal data out of curiosity, where there 
was little prospect of harm or distress may be dealt with under misconduct only and will not 
necessarily require a criminal investigation. Each case will need to be assessed against the above 
criteria. Those of a more serious nature for example, a member of staff selling the names and 
addresses of witnesses in a forthcoming criminal trial to associates of the person charged, is likely to 
be considered high-level in nature and would be likely to merit a criminal investigation and 
prosecution.  

A decision by the Crown Prosecution Service not to proceed with a prosecution under the Act should 
not preclude notification of the case to the Information Commissioner. The Information Commissioner 
is particularly keen on pursuing those who procure the disclosure or sale of Police-held personal 
data. PSD will notify the data protection officer of the outcome of the case in order that any 
necessary remedial action can be identified and undertaken by the force. Where a criminal 



 

 

investigation has concluded and guilt has been proven PSD will inform the Head of Enforcement at 
the Information Commissioner’s Office, by providing the following details: name of individual, offence 
and court disposal. 

Question 4      
Are the investigation files sent to the PPS? 
 
Answer 
As outlined in the response to question 2 of your request, Professional Standards Department 
investigations are forwarded to the PPS if there is criminal behaviour identified and it is determined 
there is a reasonable prospect of prosecution.  
 
The PSNI Code of Ethics may be viewed at www.psni.police.uk/code_of_ethics_2008 
 
 
 
If you have any queries regarding your request or the decision please do not hesitate to contact me 
on 028 9070 0164.  When contacting the Freedom of Information Team, please quote the reference 
number listed at the beginning of this letter. 
 
If you are dissatisfied in any way with the handling of your request, you have the right to request a 
review. You should do this as soon as possible or in any case within two months of the date of issue 
of this letter. In the event that you require a review to be undertaken, you can do so by writing to the 
Head of   Freedom of Information, PSNI Headquarters, 65 Knock Road, Belfast, BT5 6LE or by 
emailing foi@psni.pnn.police.uk.   
 
If following an internal review, carried out by an independent decision maker, you were to remain 
dissatisfied in any way with the handling of the request you may make a complaint, under Section 50 
of the Freedom of Information Act, to the Information Commissioner’s Office and ask that they 
investigate whether the PSNI has complied with the terms of the Freedom of Information Act.  You 
can write to the Information Commissioner at Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, 
Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF. In most circumstances the Information Commissioner 
will not investigate a complaint unless an internal review procedure has been carried out, however 
the Commissioner has the option to investigate the matter at his discretion. 
 
Please be advised that PSNI replies under Freedom of Information may be released into the public 
domain via our website @ www.psni.police.uk 
 
Personal details in respect of your request have, where applicable, been removed to protect 
confidentiality. 
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