
 
 

 

FREEDOM OF INFORMATION REQUEST 
 

Request Number: F-2021-02742 
 
Keyword: Organisational Information/Governance 
 
Subject: PSNI Uniform Policy 
 
Request and Answer: 

 
Your request for information has now been considered. In respect of Section 1(1)(a) of the Act we 
can confirm that the Police Service of Northern Ireland does hold information to which your request 
relates.  The decision has been taken to disclose the following. 
 
Request 1 
A copy of the current service procedure in respect of the wearing of a poppy during the period of 
remembrance.  
 
Answer 1 

Please see below a copy of the relevant sections from the PSNI’s Corporate Appearance and 
Protective Equipment Standard (Capes) which responds to your request.  
 

1.6 Corporate Appearance and Protective Equipment Standard (Capes)  
Police officers and police staff, whether in uniform or plain clothes, will not wear any badges or 
emblems save those permitted in this document or otherwise authorised by the Chief Constable.  
One moderate plain poppy or small poppy ornament may be worn voluntarily and in a respectful 
manner on Remembrance Sunday and from the period of the launch of the Poppy Appeal by the 
Royal British Legion until Remembrance Sunday, or Armistice day, whichever is later. The poppy or 
poppy ornament must not show or suggest any affiliation with any existing or past organisation, and 
can be worn in a respectful manner anywhere on the officers uniform (save for the tie as defined in 
CAPES section 2.6).  
 
The poppy may also be worn at other memorial events (for example in remembrance of the death of 
a police officer), which take place in local stations or elsewhere and fall outside this period. 
A small sprig of shamrock may be worn in a similarly respectful manner, only on the 17th March, St 
Patrick’s Day. 
 
CAPES 2.6 
Any police officer wearing a long sleeved or short sleeved white shirt must always wear a tie. The tie 
will be black in colour and will be of the ‘clip on’ variety due to Health and Safety requirements. The 
clip is non-allergenic. Ties are available in short and long lengths and must not be removed when an 
officer is in view of the public and must always be worn in such a way as to present a professional 
image of the service. Tie pins and badges must not be worn. 
 



Request 2 
A copy of the current service procedure in respect of officers wearing of uniform. Covering the 
uniformity of dress, wearing of forage caps, ties. Also including the standards of appearance of 
officers in respect of but not exclusively wearing of jewellery, hair appearance, tattoos. 
 
Answer 2 

Please see below a copy of the relevant sections from the PSNI’s Corporate Appearance and 
Protective Equipment Standard (Capes) which responds to your request.  
 
Each of us, whatever our role, are accountable for the image portrayed by the Police Service of 
Northern Ireland. How we look, engage and behave should portray professionalism and reinforce the 
behaviours of fairness, courtesy and respect to both the public and our colleagues. High standards of 
individual personal appearance are important and the Corporate Appearance and Protective 
Equipment Standard provide clear directions as to our organisational expectations. 
 
Supervisors will ensure that these directions are complied with, particularly when police officers or 
police staff, whether in uniform or non-uniform roles, are engaging directly with members of the 
public, customers, clients or stakeholders of the PSNI. 
 
The PSNI promotes a good and harmonious working environment and as such, no items of clothing 
or other adornments should be worn which may reasonably be perceived as inappropriate, 
intimidating, offensive and/or oppressive by an individual or group of individuals. 
 
Chewing gum or smoking, including the use of electronic cigarettes, while in public view is prohibited. 
 
CAPES 1.1 Personal Hygiene 
Police officers and police staff must be clean, tidy and look professional at all times (consistent with 
the duty being performed). Standards of personal hygiene should be appropriate to working in a 
close environment with others and with due consideration for those with whom they come into 
contact – this includes both colleagues and members of the public. 
 
CAPES 1.2 Hair 
Hair should at all times be clean, neat and tidy. In the interests of health and safety, hair should be 
worn so that it is cut or secured above the collar (unless there are religious1, cultural1 or medical 
reasons2). Extreme hairstyles, colour, patterns and motifs may detract from the professional image 
of PSNI and are not permitted. 
 
CAPES 1.3 Facial Hair 
An ‘unshaven’ appearance is not desirable for public facing roles, and therefore beards and 
moustaches should be established whilst off duty or at a time when police officers or police staff are 
performing duties where there will be no contact with the public. Beards/moustaches should be kept 
neatly trimmed, although exceptions to this are made for practicing members of a religion which 
specifically forbids this. Where any individual’s facial appearance changes as a result of growing or 
removing a beard/moustache then a new Identification Card must be obtained. Costs of new 
photographs in such instances will be borne by the individual. 
 
Some police officers/police staff occupy roles where there is a routine possibility of respiratory 
exposure to occupational hazards Click Here. These officers/staff members may be required to wear 
Respiratory Protection Equipment (RPE) at short notice and must therefore always remain clean 
shaven in the area of the seal whilst on duty. 
 
Any Police Officer or member of Police Staff who require facial hair for religious1 or medical2 
reasons may apply to be considered for alternative RPE. 
 
Officers and Staff within these roles must receive training in relation to the wearing of RPE Click here 
and must be portacounted/face fit tested as soon as practicable on commencing their role. Officers 



who are issued with personal RPE must be retested annually unless exceptional circumstances 
apply3. They have a personal responsibility to ensure compliance with this requirement. 
 
CAPES 1.4 Cosmetics 
Make up may be worn in moderation and should be of a colour and type that is appropriate to the 
work environment, i.e. not obtrusive or excessive. Make up, worn in moderation, should not detract 
from a professional image. 
Nails must be kept to a length that will not interfere with duties and police officers may only wear 
clear nail polish. 
 
CAPES 1.5 Jewellery 
The wearing of jewellery whilst on duty could, in certain circumstances, present an unnecessary risk 
of injury to police officers, police staff and members of the public. 
The only items of jewellery that a police officer or member of police staff are permitted to have visible 
whilst on public facing duties are a wristwatch, wedding ring, engagement ring, civil or other 
partnership ring and signet ring. Rings with prominent stones or settings should not be worn on duty 
due to the risk of injury they present both to the wearer and to others with whom the individual comes 
into contact. The Police Service does not accept any liability for the damage or loss of these items. 
No items of jewellery may be worn through the nose, eyebrows, lips, ears, tongue or any other visible 
part of the body by police officers or police staff when engaged with the public during their tour of 
duty. Exceptions may be made in relation to specialist operations. 
When engaging with the public, police officers and police staff will not wear neck chains where they 
could be visible. Neck chains may be worn under the uniform provided they are not visible or 
obtrusive, and do not conflict with any Personal Protective Equipment (PPE) provided. 
Body piercing material or jewellery may be caught, detached or struck and impaled into the body 
causing injury. There are also other associated dangers. Police officers and police staff having body 
piercings that are not visible when clothed should be aware of the associated risk of injury. 
Where religious or cultural requirements necessitate the wearing of a specific piece of jewellery this 
will be permitted where there is no significant risk to health and safety. Any item worn should be as 
unobtrusive as possible. 
Whilst in uniform, police officers should not wear cufflinks. Whilst on duty or otherwise at work, the 
wearing of charity wristbands, friendship bracelets, bangles or any other similar items is not permitted 
by police officers or police staff. An SOS medical bracelet may be worn. 
 
CAPES 1.6 ID Passes, Lanyards, Other Ornaments and Emblems 
All police officers and police staff in plain clothes must wear their ID pass at all times when on police 
premises. The only lanyards for ID passes to be worn around the neck are those: 
• Issued to those who have Developed Vetting (DV) status or are undergoing DV assessment. 
• Issued by PSNI procurement and approved by the Uniform and Protective Measures 
Committee. 
• Approved by a line manager and compliant with guidelines on equality, neutrality, 
professionalism and corporate image. 
Police officers and police staff, whether in uniform or plain clothes, will not wear any badges or 
emblems save those permitted in this document or otherwise authorised by the Chief Constable. 
One moderate plain poppy or small poppy ornament may be worn voluntarily and in a respectful 
manner on Remembrance Sunday and from the period of the launch of the Poppy Appeal by the 
Royal British Legion until Remembrance Sunday, or Armistice day, whichever is later. The poppy or 
poppy ornament must not show or suggest any affiliation with any existing or past organisation, and 
can be worn in a respectful manner anywhere on the officers uniform (save for the tie as defined in 
CAPES section 2.6).  
 
The poppy may also be worn at other memorial events (for example in remembrance of the death of 
a police officer), which take place in local stations or elsewhere and fall outside this period. 
A small sprig of shamrock may be worn in a similarly respectful manner, only on the 17th March, St 
Patrick’s Day. 
 



CAPES 1.7 Tattoos 
The Police Service of Northern Ireland strives to be representative of all the community it serves 
regardless of religious belief, political opinion, racial group, age, marital status, gender, disability, 
dependencies or sexual orientation. 
Furthermore, to deliver a service that meets the needs of the community, the Police Service of 
Northern Ireland must be cognisant of not only who we serve, but also the societal context and the 
fluid nature of our progressive society. Only in taking this approach can we be an inclusive and 
diverse organisation, truly representative of society. 
We recognise that having a tattoo does not necessarily prevent you from serving in the Police 
Service of Northern Ireland. However, certain tattoos and their visibility may not be acceptable. All 
officers are required to adhere with the Corporate Appearance and Protective Equipment Standard. 
Therefore careful consideration will be given by the organisation to any tattoos on the head, face, 
neck and hands or tattoos which cannot be covered by uniform. 
This includes the size, nature and prominence of the tattoos in question. 
1. Tattoos will be unacceptable if they are contrary to any of the equality areas identified in 
Section 75 of the Northern Ireland Act 1998* or are in contravention of the PSNI good and 
harmonious working environment. 
2. Whether visible or not, tattoos will be unacceptable where they could reasonably be 
interpreted as offensive to members of the public or colleagues due to their content or alignment with 
a particular group. 
3. The Police Service of Northern Ireland regularly engages with some of the most vulnerable 
members of society. Therefore, tattoos which conceal the identity of an officer to the extent where it 
would potentially inhibit their ability as a police officer to undertake their duties or which may make a 
member of the public feel uncomfortable, intimidated or threatened will be unacceptable. 
 
All serving officers who are considering having a tattoo must ensure that they comply with this 
guidance. 
*In carrying out its functions PSNI have due regard to the need to promote equality of opportunity in 
respect of Section 75 and persons of different religious belief, political opinion, racial group, age, 
marital status or sexual orientation; men and women generally; persons with a disability and persons 
without; and persons with dependents and persons without. 
 
CAPES 1.8 Sunglasses 
Police drivers may wear their own sunglasses in conditions of bright sunlight. Frames should be plain 
and in keeping with the colour of the main uniform. 
Styles which could detract from a professional image are not allowed. Lenses must not be mirrored, 
photo chromatic or too dark and should be made of a suitable material to minimise the risk of serious 
injury in the event of an accident. With the exception of prescription lenses, sunglasses should be 
removed when speaking to or dealing with a member of the public. Police cyclists will remove shaded 
eye protection when speaking to or dealing with members of the public. 
 
 
 
If you have any queries regarding your request or the decision please do not hesitate to contact me 
on 028 9070 0164.  When contacting the Corporate Information Branch, please quote the reference 
number listed at the beginning of this letter. 
 
If you are dissatisfied in any way with the handling of your request, you have the right to request a 
review. You should do this as soon as possible or in any case within two months of the date of issue 
of this letter. In the event that you require a review to be undertaken, you can do so by writing to the 
Head of   Corporate Information Branch, PSNI Headquarters, 65 Knock Road, Belfast, BT5 6LE or by 
emailing foi@psni.pnn.police.uk.   
 
If, following an Internal Review carried out by an independent decision maker, you remain 
dissatisfied with the handling of your request, you may make a complaint to the Information 
Commissioner’s Office, under Section 50 of the Freedom of Information Act, and ask that they 

mailto:foi@psni.pnn.police.uk


investigate whether the PSNI has complied with the terms of the Freedom of Information Act. You 
can write to the Information Commissioner at ‘Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, 
Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF’, or use the ICO self-service portal available at 
www.ico.org.uk/make-a-complaint/officialinformation-concerns-report/official-information-concern/ 
In most circumstances, the Information Commissioner will not investigate a complaint unless an 
internal review procedure has been carried out however, the Commissioner has the option to 
investigate the matter at their discretion. 
 
Please be advised that PSNI replies under Freedom of Information may be released into the public 
domain via our website @ www.psni.police.uk 
 
Personal details in respect of your request have, where applicable, been removed to protect 
confidentiality. 
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